Vierailu Teslan tehtaalla

Meillä on pikku V:n kanssa ollut tapana käydä kolmipyöräilemässä pienen sillan yli Menlo Parkin puolella. Huomasimme V:n kanssa yksi päivä noin kuukausi sitten että talossa aivan sillan kupeessa olivat Solar Cityn kaverit asentamassa sähköauton laturia autotalliin. Sehän ei voinut tarkoittaa mitään muuta kuin, että kohta meidän naapuriin tulee upouusi Tesla Model S! Ja kun siellä sitten olemme ravanneet V:n kanssa Teslaa bongailemassa, niin olemme samalla tutustuneet talon omistajaan, Arthur van Hoffiin. Hän on yksi Piilaakson pioneereista, joka on ollut kehittämässä esimerkiksi maailman suosituinta ohjelmointikieltä Javaa Sun Microsystemsilla 90-luvun puolessa välissä. Arthur oli itseasiassa ensimmäinen, joka kirjoitti Java-kääntäjän Javalla.

Olimme sitten tämän viikon keskiviikkona pitämässä lastenhoitopäivää V:n kanssa ja tapamme mukaan menimme taas katselemaan, josko oltaisiin nähty vilaus taas tästä kauniista valkoisesta Teslasta. Ja näkyihän siellä! Arthur kertoi vielä että hän on tänään menossa Teslan tehtaalle tutustumiskierrokselle ja pyysi mukaan! Jippii! \o/

Yritin tietysti saada V:n mukaan, mutta mukaan mahtui valitettavasti enää vain yksi henkilö, joten V:lle tarvittiin hoitaja. Sain sen onneksi järjestettyä ja pääsin kuin pääsinkin mukaan!

Teslan tehdas sijaitsee Fremontissa lahden toisella puolella noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Menimme sinne tietysti Arthurin Teslalla ja mukana oli Arthurin työkavereita, yksi nykyisestä ja yksi edellisestä duunista.

Tesla Model S:n kyydissä olo on sekin melkoinen kokemus. Minulla oli ollut jo pitkään haaveena päästä edes sen kyytiin ja nyt se viimein toteutui. Yllättävintä oli että Tesla pitää itse niin hiljaista ääntä että vieressä ajavien autojen ääni kuuluu yllättävän voimakkaana. Jos riittävästi painaa ”kiihdytinpoljinta” (eihän autossa kaasupoljinta voi olla kun ei ole kaasuakaan!) niin painautuu tiukasti selkänojaa vasten ja takapyörien välistä invertteristä kuuluu futuristisen kuuloista nousevaa vihellystä kuin Ritari Ässässä konsanaan. Kun vauhtia kertyy 120 km/h on vallitsevana äänenä tuulen suhina, jota kuuluu tasaisesti joka puolelta. Rengasmelua en muista kuulleeni lainkaan ja Palo Altossa ohiajavien Teslojen renkaat ovat selkeästi hiljaisemmat kuin muiden autojen renkaat, joten ehkä nämä ovat tavallista hiljaisemmat renkaat.

IMG_0918

Kojelautaa hallitsee valtavan suuri 17″ kosketusnäyttö, josta säädetään kaikki auton toiminnot itse ajamista lukuunottamatta. Kosketusnäytön lisäksi kojelaudassa on vain kaksi nappia: hätävilkut ja sisävalo. Kosketusnäytöstä sai oikein hyvin selvää vaikka aurinkokin siihen paistoi aika ajoin. Kartassa ja käytettävyydessä oli vielä hieman parantamista, sillä etupenkkiläiset eivät millään onnistuneet löytämään navigaattorista Teslan tehdasta. Meikäläisen Googlehaku takapenkiltä tuotti osoitteen tulokseksi jonka apumies naputti sitten Teslan omaan navigaattoriin. Tesla ei siis itse tiennyt missä syntyi!

Arthurin Teslassa on lasinen katto (sunroof) ja iso kattoluukku. Takapenkillä oli oikein mainiosti tilaa joka suunnassa. Auton pohja on aivan tasainen eikä edestä taakse kulje kuin pieniä sähköjohtoja ja jäähdytysnesteen johtimia. Etupenkit on muotoiltu niin että olkapään kohdalla ei ole istuinta ja siitä tulee hienosti tilan tuntua auton sisään.

IMG_0920

IMG_0921

Saavuimme tehtaalle juuri ajoissa kello kolme ja pääsimme aloittamaan kierroksen. Tehdasrakennuksen sisällä ei saanut kuvata, joten teidän on tyytyminen Internetistä löytämiini kuviin, joita tässä törkeästi lainaan lupaa kysymättä. Kuvien linkit vievät kuvan alkuperäiseen sijaintiin.

Tehdasrakennus on VALTAVA. Viisi miljoonaa neliöjalkaa, eli noin 460000 neliömetriä, josta käytössä on vain noin 20 prosenttia Model S:n tuotannossa. Tesla maksoi tehtaasta 42 miljoonaa taalaa, joka oli kokoon ja laajennettavuuteen nähden todella halpa hinta. Nykyinen tuotantovauhti on noin 80 autoa päivässä, jolla päästään noin 500 autoon viikossa. Tämä vauhti on heidän tämänhetkinen tavoitevauhtinsa eikä vielä ole tarkoitus nostaa tuotantokapasiteettia ainakaan tämän vuoden aikana. Samalla tuotantolinjalla aiotaan alkaa ensi vuonna valmistamaan Teslan seuraavaa automallia Model X:ää. Model S:ssä ja Model X:ssä on sama alusta, mutta Model X:ään saa valinnaisena valita myös nelivedon, jolloin eteen tulee toinen moottori ja invertteri.

Kierros alkoi painatuksesta (stamping), jossa käsittämättömän isoilla hydraulipainokoneilla puristettiin tasaisista alumiinileveyistä auton muotoisia osia. Tesla tekee mahdollisimman paljon itse alusta loppuun, joten itse korirakenteisiin alihankkijoilta ostetaan vain millin paksuista alumiinilevyä. Entisessä GM:n autotehtaassa oli valmiina edellisten omistajien mekaanisia painokoneita, mutta ne eivät riittäneet Teslalle vaan he hankkivat Pohjois-Amerikan suurimman hydraulisen metallinpainokoneen. Laite on neljän kerroksen korkuinen ja painaa satoja tonneja. Itse asiassa heidän piti madaltaa tehtaan lattiaa, jotta he saivat koneen mahtumaan tehtaan sisään. Ja Tesla itse purki, siirsi ja kokosi painokoneen, joten homma on ollut varmasti valtava urakka.

Pohjois-Amerikan suurin alumiinipainokone (Kuva: Tesla Motors)

Auton osien painaminen alumiinista ei ole aivan helppo juttu, etenkin jos osissa on erittäin syviä ja teräviä muotoja. Kaikki osat tarkistetaan painamisen jälkeen. Vaikein Teslan osa valmistaa on takaluukun kansi, jossa olevassa spoilerissa terävä noin 70 asteen kulma. Takakansien painatuksessa hävikki on noin 20% kun muissa osissa se on prosentin luokkaa. Kymmeniä pilalle menneitä takakansia oli kärryssä odottamassa palautusta alumiinitoimittajalle uusiokäytöön.

Seuraavaksi alumiinipainokoneesta tulevat osat kootaan roboteilla korituotantolinjalla. Teslalla on uudet saksalaiset monitoimiset KUKA robotit, jotka pystyvät vaihtokärkiensä avulla tekemään useita erilaisia tehtäviä. Ihmisten rooli korituotantolinjalla on ojennella robotille alumiiniosia ja valvoa prosessia. Robotti nostaa osan oikealle paikalle ja hitsaa sen siihen automaattisesti.

Korin kokoonpanolinja
Korin tuotantolinja (Kuva: Andrew Milkowski)

Tehtaassa oli erittäin hiljaista, joka todennäköisesti johtui siitä että olimme siellä juuri vuorojen vaihteessa. Aamuvuoro päättyy kolmelta ja iltavuoro ilmeisesti tulee vasta viiden maissa sisään. Robotitkin olivat tässä välissä kahvitauolla.

Auton korin kokoonpanon jälkeen autot menevät seuraavaksi maalaukseen. Maalaus tapahtuu kokonaan erillisessä rakennuksessa, jonne on yleisöltä tiukasti pääsy kielletty. Automaalit ovat erittäin herkkää tavaraa ja väittivät, että jopa tietynlainen deodorantti turistilla voi häiritä auton maalauksen tarkkaa kemiaa.

Maalauslinja erillisssä rakennuksessa. Maalipinta tarkistetaan kirkkaassa valossa (Kuva: Tesla Motors)

Tehtaalla oli juuri alkanut pari viikkoa sitten uuden punaisen sävyn tuotanto ja miltei joka toinen auto linjalla oli punainen. Oppaamme kertoi että monet asiakkaat ovat odottaneet tätä uutta punaista väriä pitkään eikä heidän autojensa tuotantoa voitu aloittaa ennen kuin tämä punainen väri oli hiottu loppuun asti.

Teslan uusi punainen (”Sunset Red”) (Kuva: Tesla Motors)

Maalauslinjan jälkeen autot tulevat siistissä jonossa kokoonpanolinjalle takaisin. Teslalla on noin tuhat alihankkijaa, jotka toimittavat osia autoon. Ja Tesla haluaa pitää tiukan kontrollin alihankkijoihin. Esimerkiksi istuinten alihankkijalla on Teslan tehtaan sisällä oma tila, johon he itse tuovat istuimien osat, suorittavat viimeisen kokoonpanon ja viimeistelyn aivan kokoonpanolinjan tuntumassa, josta istuimet toimitetaan asennettavaksi. Tällä tavalla saavutetaan tehokas palautesykli alihankkijan kanssa ja voidaan välttää turhia mutkia matkassa.

Monitoimisten robottien lisäksi toinen Teslan tehtaan erikoisuus on itseajavat kärryt. Mitään ”liukuhihnaa” ei ole, vaan itse ajavat kärryt ajelevat tietokoneen ohjaamina lattiaan laitettuja magneettiraitoja pitkin. Jokaisesta kärrystä löytyy paperi, jossa on tämän auton konfiguraatio, jonka mukaan asentajat laittavat kyseiset optiot autoon sisään. Kärryissä on vielä ylimääräiset pidikkeet auton oville, joita eri kasaamisvaiheissa nostetaan autosta pois, jotta itse auto ja sen ovet eivät eksy toisistaan.

Model S itse ajavan kelkan päällä. Tismalleen samanlainen on Artullakin (Kuva: Automoblog.net)

Näiden itseajavien kärryjen linjassa autoihin sitten asennetaan kaikki elektroniikat, penkit, lasit, etc. moottori ja voimansiirto, etc. Yksi viimeisiä asennettavia on 60 tai 85kW:n akku auton pohjaan.

Moottori, invertteri ja voimansiirto samassa paketissa takapyörien välissä. Vaihteita: yksi. (Kuva: Motortrend)

Robotit asentavat autoon isot osat, mutta ihmiset viimeistelevät asenukset, kuten johtojen kytkemiset, vaikeat pujotukset yms.

Robotti asentamassa lasikattoa

Viimeisenä kokoonpanolinjan jälkeen autot ajetaan korokkeelle jossa on bambulattia. Tässä autot tarkistetaan visuaalisesti. He väittivät että virheet näkyvät paremmin luonnollisten materiaalien lähellä, joten siksi puulattia paljastaa Teslastakin virheet parhaiten.

Bambulattia auton tarkistusta varten (Kuva: Dan Menard)

Visuaalisen tarkistuksen jälkeen autoilla ajetaan lyhyt matka pienellä pomppuisella testiradalla tehtaan sisällä. Auton sisällä on tällöin kaksi kaveria jotka pyrkivät kuuntelemaan kuuluuko autosta ylimääräisiä ritinoita ja ratinoita. Rata on maailman ainoa autotehtaan sisällä sijaitseva testirata, sillä eihän Teslasta lähde pakokaasuja. Radan jälkeen vielä autot ottavat 10 minuutin suihkun, jonka aikana työntekijä on auton sisällä varmistamassa, että ovien ja ikkunoiden tiivisteet toimivat niin kuin pitääkin.

Valmiita autoja QA radalla (Kuva: Autoweek)

Kierroksemme kesti noin tunnin jonka jälkeen pääsimme takaisin tehtaan eteishuoneeseen. Monet kierroksella olijat olivat samalla tulleet hakemaan uutta Model S:äänsä. Arthurin piti myös päästä tehdaskierrokselle hakiessaan omaa Teslaansa, mutta minun onnekseni itse tehdas oli silloin suljettu.

IMG_0922

IMG_0923

IMG_0927

Vierailu tehtaalla oli hieno kokemus! Olenkin jo tässä tovin suunnitellut oman Model S:n hankkimista ja Suomeen tuomista, mutta suurimpana esteenä on ollut Eurooppa-lokalisaation keskeneräisyys. Euroopassa ei Teslan toimitukset ole vielä alkaneet tätä kirjoittaessa. Minun erikoistapauksessa lisähaasteena on vielä että haluaisin ostaa auton Eurooppa-version täällä Kaliforniassa ja tuoda sen sitten vasta myöhemmin Suomeen. Suurin ero autoissa on etu- ja takavaloissa. Euroopassa auton etuvalojen valokeilan pitää lain mukaan olla erilainen ja takana vaaditaan takasumuvalo erillisellä merkkivalolla ja kytkimellä. Todennäköisesti (mutta ei välttämättä) Eurooppalokalisaatio olisi Amerikassa laillinen. Loput eroista ovat softassa, jotka Teslalla voi helposti päivittää. Iso tuntematon tekijä vielä on, että kuinka erilainen on latauslaitteisto, joka sijaitsee auton sisällä. Pystyykö Eurooppa-versiolla käyttämään amerikkalaisia sähköautolatureita ja Teslan omia Superchargereita? Olen yrittänyt selvittää asiaa Teslalta, mutta he eivät tunnu vielä itsekään tietävän miten asia menee. Onneksi tällä asialla ei vielä ole kiire, sillä täällä ollaan vielä ainakin yli kaksi vuotta ennen kuin lähdemme takaisin. Jätetään muhimaan!

Ja lopulta onnelliset tehdasvierailijat pääsivät kotimatkalle – Teslan kyydissä tietysti.

IMG_0928

Tässä vielä kierros Teslan tehtaalla niille, joita paikka kiinnostaa ja jotka eivät päässeet mukaan 🙂

3 kommenttia artikkeliin ”Vierailu Teslan tehtaalla

  1. Kiitoksia virtuaalivierailusta ex. NUMMI -nykyisen Teslan tehtaaseen, ihan näin suomeksi. Jostain syystä Suomen autolehdet ovat päättäneet ryhtyä tuppisuiksi Teslan suhteen, kun on paljastunut ettei Tesla mahdollisesti olekaan pelkkä marginaalivalmistaja. Tesla on myynyt enemmän Model S:iä USA:ssa kun Saksalaiset kilpailijansa samassa premium luokassa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Ja samoten myös enemmän kuin keskiluokkaan kuuluvat GM (Chevy) Volt ja Nissan Leaf! Joka on aika hyvin suomalaisen studioyksiön hintaiselta autolta… 😉

  2. Moi! Mielenkiintoista on juu – olenkin miettinyt mitä suomalaiset autolehdet näistä kirjoittavat, mutta näkyvyys tänne rapakon taakse niihin on ollut aika pieni kun en ole tilaaja. Toivotaan että mielipide tästä pikkuhiljaa muuttuu. Amerikkalaiset autolehdet ovat hehkuttaneet Model S:ää oikein olan takaa – onhan se ensimmäinen varteenotettava uusi autonvalmistaja Yhdysvalloista kymmeniin vuosiin.

    Teslalla on ollut matkansa varrella monta tukalaa tilannetta, mutta nyt vihdoin tilanne on alkanut rauhoittua. Ensimmäinen voitollinen vuosineljännes on takana, tehdas toimii tavoitevauhdissaan ja nyt optimoidaan nopeuden sijaan katetta ja laatua. Akkuteknologiassa Tesla on niin pitkällä että lupaa akuilleen täydellisen takuun – lukuunottamatta tahallista rikkomista. Teslan osakkeen arvo on miltei tuplaantunut kuudessa kuukaudessa ja uutta on tulossa koko ajan.

    Täällä näkee poikkeuksellisen paljon Model S:iä liikenteessä – mutta tämä on varmaan paikallista. Katsotaan miten Model S:n importtaaminen Suomeen onnistuu. Jos/kun tässä odotellaan vielä 3 vuotta niin todennäköisyys että se olisi Suomen ensimmäinen Model S alkaa olla aika pieni. Teslan markkinaspesifinen takuu kyllä voi auttaa asiaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s