Ihmisen osa

Ennen Kaliforniaan muuttoamme taisin ajatella, että Pohjoismaat ovat lähinnä maantieteellinen alue Euroopan ylälaidalla. Olin niin väärässä. Olin asunut Suomen lisäksi ainoastaan Ruotsissa ja sen perusteella olin sitä mieltä, että Ruotsissa hymyillään paljon enemmän ja pukeudutaan paremmin kuin Suomessa, joten Suomi ja Ruotsi ovat erilaiset maat.

Täällä minua arvaillaan paljon useammin ruotsalaiseksi tai norjalaiseksi kuin suomalaiseksi (luultavaksi lähinnä siksi, että suomalaisia on vähemmän kuin muita edellä mainittuja). Hämmästyksekseni en pysty myöskään itse erottamaan suomalaisia muista pohjoismaalaisista ennen kuin kuulen heidän puhuvan. Pohjoismaalaiset kasvonpiirteet, vaatetus ja olemus ovat ilmeisestikin niin samankaltaisia, että kun ne näkee monikulttuurisessa ympäristössä, kansalaisuutta ei tunnista. Olen havahtunut siihen, että kuuntelen pääasiassa pohjoismaalaista musiikkia ja että suosikkisarjoistani toinen on tanskalainen ja toinen ruotsalainen (Vallan linnake, Wallander). Olemme käyneet täällä tasan yhdessä konsertissa – yllätys, yllätys – islantilaista orkesteria kuuntelemassa. Toivottavasti tämän laatuinen nurkkakuntaisuus on ohimenevä ilmiö! Eniten kuitenkin kaipaan (suurilta osin sosiaaliturvan mahdollistamaa) ihmisten ja ihmisryhmien tasa-arvoisuutta, yhteiskunnan toimivuutta sekä ihmisten luottamusta toisiinsa ja yhteiskunnan toimivuuteen; pohjoismaisia erikoisuuksia nekin.

IMG_0992

Meidän perheessämme on muuten yksi aikamoisen tarmokas siivoaja. Pikku V on (kovaäänisen  ja hieman pelottavan) imuroimisen lisäksi myös kiinnostunut (ah niin märästä ja sotkevasta) lattioiden pesemisestä.  Tätä intoa yritetään pitää yllä tulevia vuosia silmällä pitäen! Äitienpäivänä pikku V huvitti meitä runoilemalla moneen otteeseen näin painavia säkeitä: ”Amore y muerta! Rakkaus ja kuolema! Suru ja kiihkeys! Se on ihmisen osa.” (Huom, säkeet ovat todellakin opittu LASTEN kirjasta)

IMG_0994

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s