Päiväkodin opetusohjelmasta

Edellisestä blogipostauksesta on vierähtänyt aika tavalla aikaa. Yksi syy siihen on ollut se, että olemme vaimoni kanssa katsoneet paljon suitsutettua The Wire-sarjaa iltaisin pikku V:n nukkumaanmenon jälkeen, eikä blogikirjoittelulle ole liiennyt aikaa. Siinä on sitten harvinaisen hyvä varsin realistisen oloinen poliisisarja Baltimoresta. Nyt kun täällä kerran ollaan niin tutkitaan nyt muutakin Amerikkaa kun tätä Piilaakson lintukotoa. Kontrasti Palo Alton ja Baltimoren välillä on varsin suuri.

Pikku V:llä oli helmikuussa päiväkodin ”kehityskeskustelu”. Keskustelun pohjustukseksi saimme kolme sivua pitkän ja yli sata-kohtaisen listan pikku V:n kehityksestä. Olimme vaimoni kanssa aika ihmeissämme kaavakkeesta. Ei niinkään siitä miten poikaamme oli siinä arvioitu, vaan ylipäätään mitä asioita siinä arvioitiin. Esim: yhdistää kirjaimia äänteisiin, tunnistaa sanojen riimejä, teeskentelee kirjoittavansa, erottaa kirjoituksen ja piirustukset toisistaan, osoittaa kiinnostusta oikeinkirjoitukseen, kopioi nimiä ja sanoja, kirjoittaa oman etu- ja sukunimensä, osoittaa kiinnostusta yhteenlaskemiseen. Tietysti kaavakkeessa myös luetellaan tarkasti mitä värejä, numeroita ja kirjaimia lapsi osaa. MITÄ IHMETTÄ?!? Tämä ryhmä on 2,5-3,5 vuotiaille lapsille! Ja kaiken kukkuraksi, koko läpyskässä ei mainittu lainkaan sitä, että poikamme oli aloittanut uuden kielen opettelun vasta neljä kuukautta sitten eikä otettu kantaa miten tämä on vaikuttanut häneen käyttäytymiseen ja kehittymiseen ryhmässä.

Päiväkodit täällä tuntuvat seuraavan tiukkaa opetusohjelmaa, jossa 2-4 vuotiaille lapsille opettamalla opetetaan taitoja, jotka tähtäävät lukemisen ja kirjoittamisen oppimiseen. Käsittääkseni vastaavat taidot tulevat Suomessa opetusohjelmaan muutaman vuoden myöhemmin. Ei mikään ihme, että päiväkoti on amerikaksi preschool, esikoulu. Kaikki päiväkodit tosin sanovat, että kaikki opetus on play based.

Numeroiden ja kirjaimien opetteluun käytetään myös paljon aikaa. Perjantaina viedessäni pikku V:ta päiväkotiin lapset olivat laskemassa kuorossa monesko kuukauden päivä tänään oli. 28. päivähän se oli! Ja kaikki numeroiden ja kirjaimien opettelu sitten naamioidaan ”leikiksi”. Leikitäänpäs luovasti laskemalla vaikka oravia!

2-3 vuotiaiden ryhmän opetusohjelma tänään: Luovaa ilmaisua numeroiden avulla
2-3 vuotiaiden ryhmän opetusohjelma tänään: Luovaa ilmaisua numeroiden avulla

Sen lisäksi että päiväkodissa päntätään numeroita ja kirjaimia, vanhempien oletetaan opettavan lapselle niitä myös kotona. Tuttavaperhettämme kehotettiin opettaa niitä vilkkaalle kolmevuotiaalle pojalleen, kun he eivät olleet sitä oma-alotteisesti tehneet. Eihän kaksi opettajaa eehdi kovin yksilöllistä opetusta antamaan kullekin ryhmän 18:lle lapselle. Useimmille paloaltolaisvanhemmille onkin tärkeää saada lapsensa amerikkalaisen koulujärjestelmän aallon harjalle alusta asti ja pitää heidät siellä.  Täkäläinen koulujärjestelmä on hyvin monimutkainen verkosto, joka tuottaa hyvin erilaatuisia tuloksia riippuen siitä mitä reittiä pitkin lapsi siellä kulkee koulusta seuraavaan. Kyse on sekä opetuksen tasosta että kaveripiireistä. Asunnot hyvien koulujen ottopiirissä maksavat hyvin paljon enemmän kuin tien toisella puolella olevan huonomman koulun ottopiirissä olevat asunnot. Jokaisella tasolla on myös tärkeää olla ryhmän parhaimmiston joukossa. Parhaat oppilaat saavat erikoiskohtelua.

Suomen koulujärjestelmän maine on kiirinyt rapakon taakse hyvinkin laajalle. Kun kerron olevani Suomesta, yksi yleisimmistä asioista, joita amerikkalaiset mainitsevat tietävänsä Suomesta on juuri hyvä koulujärjestelmä ja kysyvät, että onko se todella niin hyvä ja mikä on sen salaisuus. Vastaukseni on ollut: aloitetaan akateemisten taitojen opettelu myöhemmin, annetaan sama opetus kaikille riippumatta lasten taustasta, jälkeenjääneitä tuetaan ja arvostelu/vertailu tuodaan mukaan vasta myöhäisessä vaiheessa. Amerikkalainen malli on jokaiselta kohdaltaan tismalleen päinvastainen.

Amerikkalaiset lapset opettelevat lukemaan ja kirjoittamaan vuosikausia eivätkä monet opi koskaan kunnolla. Täytyy kyllä sanoa että ei mikään ihme, sillä englanninkielen oikeinkirjoitus ei ole mikään helppo asia. Peruskouluikäiset lapsinerot käyvät täällä tavauskilpailuja, jossa he kilpailevat, kuka osaa tavata sanat oikein kirjain kirjaimelta. Suomalaisesta näkökulmasta moinen kuulostaa lähinnä naurettavalta. Kiitos Mikael Agricola ja kaikki muut suomen kirjakielen luojat ja huoltajat!

Tehdäänpäs pieni koe. Ostimme pikku V:lle kurkistuskirjan, jossa tutustutaan aakkosiin eläinten avulla.

photo-(10)

Kirjain Kirjain lausutaan Eläin Eläin lausutaan Sama äänne eläimen alussa?
A Alligator ælɪˌgeɪtər Ei
B bi: Bunny ˈbʌni Kyllä
C si: Cow kæʊ Ei
D di: Dog dɔg Kyllä
E i: Elephant ˈɛləfənt Ei
F ɛf Fox fɒks Kyllä
G dʒi: Giraffe dʒəˈræf Kyllä
H eɪtʃ Horse hɔ:rs Ei
I Iguana ɪˈgwɑnə Ei
J dʒeɪ Jaguar ˈdʒægwɑr Kyllä
K keɪ Kangaroo kæŋgəˈru Kyllä
L ɛl Lion ˈlaɪən Kyllä
M ɛm Moose mu:s Kyllä
N ɛn Newt nju:t Kyllä
O ou Octopus ˈɒktəpəs Ei
P pii Porcupine ˈpɔrkyəˌpaɪn Kyllä
Q kju: Quail kweɪl Ei
R a:r Rhinoceros raɪˈnɒsərəs Kyllä
S es Sea Horse si: hɔ:rs Kyllä
T ti: Turtle ˈtɜrtl Kyllä
U ju: Upland Gorilla ˈʌplənd gəˈrɪlə Ei
V vi: Vulture ˈvʌltʃər Kyllä
W dʌbəlju: Walrus ˈwɔlrəs Ei
X ex X-ray Fish ˈɛksˌreɪ fɪʃ Kyllä
Y waɪ Yak yæk Ei
Z zed Zebra ˈzi:brə Kyllä

Tulos: Kirjaimista 38%:ssa oli eri äänne kuin kirjainta opettavalla eläimellä. Konsonanteista pielessä oli 24% ja vokaaleista joka ikinen. Onnea opiskeluun!

2 kommenttia artikkeliin ”Päiväkodin opetusohjelmasta

  1. Ei varmaan ole lapsilla helppoa oppia, kun ei osaa päiväkodin henkilökuntakaan oikeinkirjoitusta. 😉 Trough – kaukalo, juottoallas. Through – Läpi, avulla, jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s