NASA Ames retkellä

DSCF1785
Junaa odottelemassa Palo Altossa

Kävimme eilen Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn tutkimuskeskuksessa vierailulla Mountain Viewissä. 120 000 ihmistä pakkautui pienehköön betonikylään hallien väliin ja tunnelma oli sen mukaista. Tämä oli ensimmäinen NASA Amesissa järjestetty avoimien ovien päivä 17 vuoteen ja se kyllä näkyi tapahtuman suosiossa. NASAlaiset olivat järjestäneet Mountain Viewin juna-asemalta bussikuljetuksen alueelle, mutta se oli ruuhkautunut pahasti jo aamusta. Odottelimme bussia juna-asemalla 80 minuuttia, ja kun vihdoin pääsimme bussiin, ei bussi päässyt juuri etenemään koska yksityisautot olivat tukkineet NASAn alueelle menevät tiet. Tässä vaiheessa tajusimme, että kävelymatka olisi ollut noin 25 minuuttia, joten tässä hässäkässä tuhlautui paljon aikaa. Meillä oli vielä pikku-V:n kaverin syntymäpäiväkekkerit tämän jälkeen ohjelmassa, joista sitten myöhästyimme pahasti.

DSCF1797

NASAn Ames tutkimuskeskus on NASAn tukikohta Piilaaksossa ja siellä suoritetaan paljon tekniikan, aerodynamiikan ja avaruusmikrobiologian tutkimusta. Tiukka rahoitustilanne näkyy selkeästi esimerkiksi siinä, että koko paikka on edelleen kuin 60-70-luvulta. Maailman suurin tuulitunneli, jossa pystyy testaamaan täysikokoista Boeing 737 lentokonetta, on aivan käsittämättömän suuri. Täydellä voimalla toimiessaan se siirtää 60 tonnia ilmaa sekunnissa ja vie 106 megawattia sähköä, joka vastaa 250 000 kotitalouden sähkönkulutusta. Vaikka aerodynamiikan simulointi on viime vuosina tarkentunut huomattavasti, erittäin monimutkaiset roottorimallit pitää kuitenkin edelleen testata oikeassa tunnelissa.

DSCF1819
Tuulitunnelin kapein kohta

Kaikki raketit joita tällä kierroksella näimme olivat vaatimattomia, useimmiten puhallettavia pienoismalleja. NASAn varsinaiset raketit löytyvät Johnson ja Kennedy-avaruuskeskuksista Teksasista ja Floridasta. NASA Amesissa tuotetaan kuitenkin elintärkeää raketteihin liittyvää tekniikkaa ja tietotaitoa, kuten lämpökilpiä, laskuvarjoja yms.

DSCF1816
NASAn ArcJet esittelyssä. Käsittämättömän tehokkaalla kuumailmapuhaltimella testataan avaruusalusten lämpökilpiä, joita tarvitaan avaruusretken jälkeen ilmakehään saavuttaessa.

Lisää kuvia tältä reissulta löytyy täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s