Ensimmäinen koulusyksy

Blogikirjoituksissani on ollut hyvin pitkä tauko tyttäremme syntymän jälkeen. Syksy on mennyt kuin siivillä ja aikaa ja energiaa ei ole jäänyt enää kirjoittamiseen. Olen lupaillut bloggausta Pikku V:n esikoulun aloituksesta ja tässäpä tämä nyt sitten vihdoin ja viimein on. Huomenna alkaa kevätlukukausi, joten nyt on viimeinen hetki saada syyslukukausi pakettiin.

Kaliforniassa koulujen aloitusikä on 5 vuotta. Jos lapsi on syntynyt 1.9. 2009 – 31.8.2010 voi lapsi aloittaa Kindergartenin (eli esikoulun) elokuussa 2015. 1.9. – 31.12.2010 syntyneet voivat aloittaa Transitional Kindergartenin, joka on esi-esikoulu. Aloittamista voi myös lykätä vuodella, jos vanhemmat niin haluavat. Pikku V on syntynyt elokuussa, joten jos hän aloittaisi koulun elokuussa 2015, hän olisi yksi luokan nuorimmista ja vuoden odottamalla hän olisi yksi luokan vanhimmista oppilaista. Mietimme viime keväänä pitkään kumpaan ratkaisuun päätyisimme Pikku V:n kanssa. Esikouluunkin ilmoittauduttiin jo helmikuussa ennen kuin olimme varmoja että Pikku V aloittaisi siellä nyt syksyllä 2015.

Ratkaisun tähän tarjosi avoimien ovien päivä. Kävimme tutustumassa kouluun ja vaikutti siltä että Kindergarten ei paljoakaan eroa siitä päiväkodista, jossa Pikku V tuolloin oli. Pikku V:n päiväkodin opettaja oli myös sitä mieltä että Pikku V on kypsä aloittamaan koulun. Päätimme että koulu alkaa siis elokuussa 2015 ja ensimmäinen koulupäivä oli 18.8.2015.

DSCF5387
Bussia odottamassa ensimmäisenä kouluaamuna

Kindergarten, eli paikallinen esikoulu, on täällä ala-asteen yhteydessä ja jo paljon koulun kaltaisempi kuin suomalainen esikoulu – ainakin verrattuna siihen mitä se oli minun aikanani. Oppivelvollisuus alkaa jo Kindergartenista ja päättyy vasta lukioon (High School) kolmentoista vuoden päästä. Suomalainen oppivelvollisuus on siis 3-4 vuotta lyhyempi.

Koulupäivä alkaa joka päivä aamuherätyksellä kello 6:45. Olimme etukäteen pelänneet miten nämä aamut sujuisivat, mutta ongelmia on ollut yllättävän vähän. Pikku V on ollut hyvin reippaana lähdössä liikenteeseen. Tärkein tekijä onnistumisessa on ollut tarkat nukkumaanmenoajat. Kouluaamujen herätysten vuoksi tietysti viikonloppuaamuinakin herätään sitten ennen seitsemää.

Pikku V kulkee bussilla sekä kouluun että koulusta kotiin. Tämä on ollut erittäin kätevää perheemme päivittäisen logistiikan kannalta. Bussi lähtee aamulla klo 7:25 alle sadan metrin päästä kotioveltamme. Itse koulu alkaa klo 8. Ensimmäiset kaksi kuukautta Kindergarten päättyi joka päivä klo 11:30. Lokakuusta lähtien viikkoon tuli kaksi pidempää päivää. Puolet luokasta on tiistaina ja puolet torstaina klo 14:15 asti. Keskiviikkona on koko koulupiirin laajuinen lyhyt päivä ja koulu päättyy klo 13:15.Iltapäivällä poika tulee kotiin koulusta tai koulun yhteydessä olevasta iltapäiväkerhosta klo 14:50 tai keskiviikkoisin 14:20. Täytyy vain muistaa mennä ajoissa pysäkille odottamaan. Bussista hyppää ulos reipas poika joka on innokkaasti menossa kotiin syömään välipalaa.

DSCF5500
Ensimmäinen koulupäivä ohi!

Pikku V käy Stanfordin kampuksen kupeessa olevaa julkista ala-astetta, Amerikkalaiseen tapaan koulut arvostellaan tarkalla arvosteluasteikolla sillä hyvät koulut vaikuttavat paljon vanhempien päätökseen muuttaa eri alueille ja tietysti alueiden hintoihin. Tämän koulun arvosana on 10/10, Palo Alto-tyyliin.

DSCF6383

Koulu on periaatteessa ilmainen, mutta vanhempaineuvosto (PTA, Parent Teacher Association) ja Palo Alton koulupiirin laajuinen vanhempien verkosto (PiE, Parents in Education), ovat erittäin hanakasti kinuamassa lahjoituksia joka välissä. Suositeltu lahjoitusten määrä on noin 2000 dollaria per perhe per vuosi. PTA rahoittaa opiskeluvälineitä, tarvikkeita, tietotekniikkaa yms. PiE maksaa apuopettajien ja erikoisopettajien ja muun erikoishenkilökunnan palkkoja.

DSCF6381
Koulun kirjasto, jossa on myös tietokoneluokka

Vaikka julkinen koulu onkin ”ilmainen”, kustannuksia lisää merkittävästi meidän kohdalla iltapäivähoito, sillä koulupäivähän kestää vain 3.5 tuntia useimpana päivänä viikossa. Pikku V:n iltapäivähoito maksaa 130 dollaria per viikko. Useimmissa koulupiireissä koulubussi on ilmainen, mutta paloaltolaiset maksavat kumpaankiin suuntaan kulkevasta koulubussista 480 dollaria per lukukausi tai 960 dollaria per vuosi. Palo Alton ala-asteisiin vain tähän kulkee bussi. Kaikkiin muihin lapset pitää viedä autolla tai kävellen. Ja tännekin merkittävä osa lapsista viedään ja haetaan katumaastureilla. Ja aamu- ja iltapäiväruuhkat ovat sen mukaiset. Meidän kannaltamme bussi on oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto, sillä koulu on Stanfordin kampuksen toisella puolella ja sekä kiertäminen että kampuksen läpi ajaminen ruuhkassa on hyvin hyvin hidasta.

Yksi amerikkalaisen ala-asteen ero suomalaiseen on että yksi opettaja opettaa vain yhtä ikäluokkaa vuodesta toiseen. Oppilaiden opettaja vaihtuu siis joka vuosi. Oppilaiden luokkatoverit sekoitetaan myös joka vuosi. Suomessahan koko ala-asteen ajat lapsilla on samat tai lähes samat luokkatoverit ja opettajakin vaihtuu vain kerran tai kahdesti ensimmäisen kuuden vuoden aikana. Tämä tehdään uskoakseni kahdesta syystä: jotta oppilaat tutustuisivat mahdollisimman moneen ikätoveriin. Sosiaaliset suhteet ovat erittäin tärkeitä. Ja että opettajalle riittää tehdä vain yksi opetusmateriaali, jota voi sitten paukuttaa vuodesta toiseen. Pikku V:n opettaja on opettanut Kindergarten-luokkaa 30 vuotta ja samassa luokkahuoneessa 15 vuotta. Luokat on nimetty rakennuksen kirjaimen ja luokkahuoneen numeron mukaan, eikä luokka-asteen mukaan. Kindergarten luokkia on kolme D-1, D-2 ja P-1. Ihmettelin pitkään että miksei vain voisi olla 1 A, 1 B ja 1 C ensimmäiselle luokalle ja niin edespäin.

DSCF6382
Pikku V:n koululuokka.

Koulun pihalla on kaksi parakkirakennusta, joissa on iltapäiväkerho. Opettajat hakevat lapset koulusta ja järjestävät ohjelmaa iltapäiväksi. Pikku V on  puolipäiväisessä iltapäivähoidossa ja on tykännyt siitä kovasti. Siellä syödään lounas ja leikitään, askarrellaan ja kuunnellaan satuja.

DSCF5463
Lapset matkalla iltapäiväkerhoon
DSCF5469
Satutuokio

Pikku V on ainoa esikoululainen, joka kulkee iltapäiväbussilla koulusta takaisin kotiin. Muut kaverit jäävät sinne vielä kolmeksi-neljäksi tunniksi ja vanhemmat hakevat heidät sitten kuuden maissa kotiin. Pikku V:n koulupäivälle tulee pituutta matkoineen päivineen noin seitsemän ja puoli tuntia, joka on mielestämme viisivuotiaalle jo aivan riittävän pitkä päivä. Kavereiden koulupäivän pituus voi olla jopa 10 – 11 tuntia.

Syksy on mennyt paljon helpommin mitä kuvittelimme etukäteen. Pikku V on saanut paljon uusia ystäviä ja ollut reippaasti luokan toiminnassa mukana. Pikku V:n luokassa on 22 lasta, 11 poikaa ja 11 tyttöä. Oppilaat tulevat perheistä, jotka ovat kotoisin joka puolelta maailmaa. Eniten on Itä-Aasiasta, muutama Intiasta, muutama Väli- ja Etelä-Amerikasta. Olemme siis melkoisessa kansojen sulatusuunissa. Pikku V:n opettaja kertoi että luokan oppilaiden kotona puhutaan kotikielenä yhdeksää eri kieltä.

 

DSCF6330-2

Olen seurannut syksyllä opetusta aitiopaikalta. Ilmoittauduin apuopettajaksi jokaiseksi maanantai-aamuksi 8:00 – 9:30. Menemme siis Pikku V:n kanssa yhdessä (tai hän menee bussilla ja minä pyöräilen) maanantai-aamuisin kouluun ja olen mukana pienryhmätyöskentelyssä. Olemme tehneet piirtämistä, askarteluita, sanapelejä, muoto- ja kuviopelejä, tarinan kerrontaa ja sen semmoista. On ollut myös mukava jutella sekä oppilaiden että opettajien kanssa koulusta ja Kindergartenista yleisesti.

Luokassa askarrellaan paljon. Kirjoittamaan oppilaat opettelevat jäljentämällä kirjaimia. Isot ja pienet kirjaimet opetellaan samaan aikaan. Kirjainten opettelun jälkeen seuraava vaihe on äänteiden tunnistaminen, varsinkin sanojen alusta. Näitä harjoituksia olen ollut ohjaamassa seitsemän lapsen ryhmälle monta kertaa syksyn aikana.

DSCF6360DSCF6352

Englanninkielen lukemaan ja kirjoittamaan opettelu on aika erilaista kuin suomenkielen. Suomessa kun kirjaimet lausutaan useimmiten aina samalla tavalla, mutta englannissa useat kirjaimet voidaan lausua 3-6 eri tavalla tai jättää lausumatta kokonaan riippuen kontekstista. Englannin kirjoittamisen opiskelu siinä mielessä muistuttaa kiinan opiskelua, että ulkoa opeteltavaa on paljon. Pikku V osaa kaikki kirjaimet todella hyvin ja lukee esimerkiksi autojen rekisterikilpiä jo sujuvasti, mutta kirjaimista äänteisiin ja äänteistä sanoihin on vielä paljon opettelemista.

DSCF6368

Jokainen oppilas on vuorollaan Star of the Week, eli Viikon tähti. Viikon tähti on vanhempiensa kanssa tehnyt pienen julisteen itsestään: pari kuvaa, pituus, paino, hiusten väri, mistä tykkää, mitä toivoo, lempikirja yms. Viikko alkaa maanantai-aamuisin aina sillä että Viikon tähti esittelee julisteensa luokan edessä. Esiintymistaitoihin panostetaan jo pienestä pitäen. Viikon tähti saa myös tuoda joka päivä oman lelun kotoa näytettäväksi ja leikittäväksi. Ohjelmaan kuuluu myös pieni sanallinen matemaattinen tehtävä ja pussillinen jotain pieniä esineitä (20-50 kpl), joiden lukumäärää arvioidaan luokan kesken. Pikku V oli Viikon tähti marraskuun alussa ja tykkäsi siitä kovasti.

DSCF6349
Syksyn viimeinen Viikon tähti

Kyselykaavakkeessa syksyn alussa tiedusteltiin vanhemmilta että mikä heille on tärkeintä koulussa ja vastasimme että saada uusia ystäviä, oppia sosiaalisia taitoja ja englantia. Varsinaiset akateemiset tavoitteet, lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan opettelu, eivät mielestämme ole vielä lainkaan tärkeitä tässä vaiheessa. Tärkeämpää on sosiaalisten taitojen oppiminen. Olin kuvitellut etukäteen että monet lapsista osaisivat jo lukea ennen K:n aloittamista, mutta lapset ovatkin olleet yllättävän samalla tasolla keskenään. Piirtämistaidossa taas on aika isoja eroja.

DSCF6324-2
Syksyn viimeinen kouluaamu

Kaikenkaikkiaan ensimmäinen koulusyksy on mennyt Pikku V:ltä erittäin hyvin. Koko syksyn aikana ei ole ollut montaa aamua etteikö hän olisi ollut lähdössä sinne reippaasti. Ja koko joululoman ajan hän on kovasti odottanut pääsevänsä takaisin. Huomenna se vihdoin alkaa!

Lisää kuvia löytyy täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s