Merinorsuja!

Kävimme katsomassa merinorsuja (Northern elephant seal) muutama viikko sitten noin tunnin ajomatkan päässä meren rannalla Año Nuevossa. Merinorsut tulevat tälle rannalle joka talvi, mutta kesäaikaan ne ovat merellä paljon pohjoisempana aina Alaskan tuntumassa asti. Tähän aikaan vuodesta rannalle pääsee vain opastetun ryhmän mukana, koska merinorsut poikivat. Viikonloppuryhmät olivat loppuunvarattuja, joten otimme yhden maanantai-iltapäivän vapaata ja otimme suunnan kohti Año Nuevoa.

DSCF6582

DSCF6604Merinorsut ovat valtavan suuria ja pelottomia merinisäkkäitä – ne ovat ison auton kokoisia hylkeitä, jotka eivät välitä tuon taivaallista ihmisen läsnäolosta. Merinorsut metsästettiin lähes sukupuuttoon 1800-luvun lopulla niiden rasvakerroksen takia ja ne olivat pelottomuutensa takia tietenkin erittäin helppoja saaliita. Niiden rasvaa käytettiin teollisen vallankumouksen aikana koneiden rasvaamiseen. Sittemmin merinorsukanta elpyi, joskin se ehti kutistua niin pieneksi, että nyt kaikki merinorsut ovat läheistä sukua toisilleen. Ne pystyvät sukeltamaan 800 metrin syvyyteen ja olemaan ilman ravintoa jopa kolme kuukautta.

Pikku V:lle nämä vaikuttavat otukset olivat tutumpia kuin meille muille, koska hänen luokkansa apuopettaja oli kertonut ja näyttänyt videoita merinorsuista. Tämä opettaja toimiikin muutamana päivänä viikossa oppaana juuri täällä Año Nuevossa. Rannalla oli melkoinen meteli ja kuhina. Merinorsuja oli satoja ja niillä oli valtava määrä poikasia. Poikaset kuulemma syntyvät 35 kiloisina ja kun ne lähtevät rannalta, ne ovat saavuttaneet 400 kilon painon (noin neljässä viikossa). Isot urokset saattavat painaa jopa 3700 kiloa! Uroksen äänet kuulostivat ison moottoripyörän (Harley Davidsonin) käynnistymiseltä, naaraiden äänet röyhtäisyltä, poikasten äänet taas kirkumiselta. Minua hämmästytti eniten se, miten nopeasti merinorsut pystyivät liikkumaan kuivalla maalla – ilman jalkoja! (Katso video!)

DSCF6645

Lisää kuvia löytyy täältä.