Vauvan kanssa Kaliforniassa

DSCF5219

Tasan yhdeksän kuukautta sitten elimme jännittäviä hetkiä. Laskettu aika oli illassa ja taas yksi työpäivä pulkassa. Vauva ei vielä ollut ilmoitellut tulostaan, mutta väsymys alkoi jo painaa, joten olin tehnyt viimeiset kaksi päivää etätöitä kotoa käsin. Oloni oli helpottunut, koska olin selvinnyt terveenä ja työkykyisenä näin pitkälle ja olin ehtinyt ajaa alas kaikki labratyöni. Seuraavana aamuna klo 8 menimme sairaalaan testeihin ja 15 tuntia myöhemmin saimme kainaloomme ihastuttavan vauvan.

Seuraavat 12 viikkoa olivat ihanat. Vauvamme osoittautui paljon nukkuvaksi ja hyväntuuliseksi. Aurinko paistoi joka ikinen päivä ja ulkoilimme paljon. Töihin paluuta en oikeastaan miettinyt enkä pelännyt etukäteen; ehkä siksi, että koska vaihtoehtoja ei ollut, asiaa oli ihan turha jahkailla. Sain olla kotona vauvaa hoitamassa 12 viikkoa, jonka aikana sain pientä rahallista korvausta. Jos olisin ollut töistä poissa pidempään, olisimme joutuneet poistumaan maasta, koska minä olen perheessämme viisumin päähaltija. Olin muuten työpaikallani ensimmäinen äiti, joka oli yhteen putkeen 12 viikkoa poissa töistä – muut olivat olleet 6 viikkoa kokonaan poissa ja sen jälkeen 12 viikkoa osa-aikaisesti.

Vauvan syntymä muuttaa perhettä myös täällä Kaliforniassa. Usein niin paljon, että uusi äiti jättää työelämän pysyvästi. Jos äiti haluaa pitää työpaikkansa, hän palaa töihin äitiysloman loputtua eli hyvällä tuurilla 12 viikon kuluttua (kaikki eivät ole oikeutettuja näin pitkään lomaan) ja sen jälkeen vauvaa alkaa hoitamaan joku muu. Olimme onnekkaita, koska Ville sai työnantajaltaan palkallista isyyslomaa 14 viikkoa. Näin pitkä isyysvapaa on Yhdysvalloissa hyvin poikkeuksellista. Suurin osa yrityksistä ei tarjoa isyysvapaata lainkaan ja nekin isät, joille sitä tarjotaan käyttävät sitä hyvin vähän tai käyttävät sen lomailuun vaimon ollessa kotona hoitamassa lapsia. Isyysloman ensimmäiset kaksi kuukautta tosin kuluivat töitä tehden täysipäiväisen vauvanhoidon lomassa, koska Villen tilalle ei löydetty ajoissa tuuraajaa.

DSCF6564

DSCF6651

Palasin siis töihin lokakuun puolivälissä – yllätys yllätys – rintapumpun kanssa. Tämä voi kuulostaa suomalaiseen korvaan oudolta, mutta on täällä oikeastaan melko tavallista. Sairausvakuutus korvaa yhden rintapumpun/vauva ja työnantajan on puolestaan tarjottava tila, jossa työntekijä voi pumpata rintamaitoa. Näin ollen minä olen ollut jo yli puoli vuotta täysipäiväisesti töissä, mutta saan edelleen imettää vauvaamme. Tämä on sujunut yllättävän hyvin, mutta vaatii järjestelmällisyyttä ja melkoista pumppujen pesurumbaa.

Mitä sitten tapahtuu kun kaikki vanhempainvapaat on käytetty? Päivähoitopaikkoja vastasyntyneille on tarjolla vähän ja ne ovat kalliita. Tarjolla on myös perhepäivähoitoa sekä hyvin kalliita lastenhoitajia. Vierailimme päiväkodin vauvaryhmässä, josta meille tarjottiin hoitopaikkaa. Ryhmässä oli 12 lasta ikähaitariltaan 6 vk-18 kk ja 3-4 hoitajaa. Päiväkoti oli se sama tuttu paikka, jossa pikku V oli aiemmin hoidossa, mutta tämä ryhmä vaikutti lähinnä vauvojen varastolta. Tämän vierailun tuloksena päädyimme etsimään ihan tosissamme hyvää lastenhoitajaa. Saimme naapureiltamme hyviä vinkkejä siitä, mitä lastenhoitajaa etsiessä tulee ottaa huomioon. Laitoimme työpaikkailmoituksia useille sivustoille, joiden avulla etsitään lastenhoitajia ja saimmekin melkoisen tulvan vastauksia mitä erikoisemmilta työnhakijoilta. Löysimme lopulta luotettavan ja pätevän hoitotädin, joka aloitti meillä helmikuun alussa. Hän hoitaa vauvaa klo 9 alkaen, hakee iltapäivällä pikku V:n bussipysäkiltä ja hoitaa molempia lapsia loppupäivän. He ulkoilevat paljon ja käyvät myös joka perjantai kirjastossa vauvojen satutunnilla. Tämä järjestely tuo arkeemme joustavuutta ja toimivuutta, mutta vie perheemme käteenjäävästä palkasta melkein puolet.

DSCF6779

DSCF6755

Huomenna vauvamme täyttää yhdeksän kuukautta. Niihin on mahtunut paljon iloa, onnea ja oppimista mutta myös ikävöintiä, uupumusta ja melkoinen määrä työtä.

2 kommenttia artikkeliin ”Vauvan kanssa Kaliforniassa

  1. Hei, olipa kiva lukea! Hyvä ystäväni muutti vastikään San Mateoon ja heilläkin on nyt vauva tulossa joten oli mielenkiintoista saada tietoa sikäläisistä äitiyslomista jne. Kiitokset ja hyvää jatkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s